Si Manis

13 December 2012

Penghujung Third Semester

Assalamualaikum w.b.t



Diri, hati, iman, sihat?

InsyaAllah :)



Apa ni apa ni?

Tetiba post new entry bagitahu penghujung semester tiga plak kann. Haha.

Lama menghilang lama menyepi. poyoss.



Macam biasa, hidup sebagai pelajar.

Punya tanggungjawab.

Dunia, dunia jgak. Akhirat jangan lupa. Okay? *kekenyit mata* gediks !

LILLAHITAALA !



Part of Joyah's family ;D


Hari Selasa hari itu habis sudah segala MidTerm Test.

Malam itu, menyempatkan diri melantak Kentucky Fried Chicken.

Menyemakkan diri di tempat kasut-kasut, heels, wedges segala.

Tergilakan satu wedges. Ohhh -.-

Belinya tidak. HAHA.



Hari ini hari Khamis.

Tutorial Class: Islamic Law, Individual Presentation sepatutnya.

Tetapi apakah?



Bertepek mendalah ni kat pintu class tutorial XD


DiBATALkan uolls !

Terpancar sinar cahaya dari dalam mata mereka. Kahkah.

No presentation laa for today.



More two weeks is final exam :O

Next week will be the last week.

And minggu depan nya lagi study week ! ==,

The third week is the final. Whoahh.



May Allah ease everything for us.

Thank you, Alhamdulillah !



Harap rainbow akan sentiasa muncul selepas turunnya hujan.

And hope, tiap malam pun akan ada sinaran bintang di langit,

Semoga terus kekal, semoga dipermudahkan, semoga diberkati dunia dan akhirat.

InsyaAllahu ta'ala \^_^/v



09 November 2012

What You Say #14

Assalamualaikum w.b.t



Diri?

Hati?

Iman?

InsyaAllah bikhair.

Mudah-mudahan dipeliharaNya.






"Janganlah kau bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita !" #atTaubah



(^.~)v



14 October 2012

Apa Semester Tiga?!

Assalamualaikum w.b.t



Apa khabar diri, hati dan iman kalian semua?

InsyaAllah, bi khair ! :)



Tetiba rasa janggal plak taip entry nih.

Mana tak nya, dah lama sungguh meninggalkan alam blogging. Kan? #eh



Busy pun ya jgak bila masuk semester baru.

Sampai bila namanya semester baru pun taktau la aih. Heu heu.

Almost seven weeks la woi semester ni.

Minggu esok punya minggu depan nak cuti Raya Aidiladha dah.

Sekali harung dengan cuti Midterm woo.

Jadi, semester baru kah ini?

Tidak tidak, ianya adalah semester lama. Kbai.



So, what we have done? Ngehh.



Mine, not yours !
comel tak? :'O



My friends are jejohiyans.



Budaks gilos cermin ;D



Amal treat us this.



Sesama open house.



In the frame !



Met my kawan lama in two versions on that wedding ^^,



Jagaan mama bertahun dulu.



Pink was them :')



HAHA.



Faham?

Kehkeh.

Okbabai.

Jumpa lagi.

Jaga diri.

Jaga hati.

Jaga iman.



#BELAJAR KERANA ALLAH.



Wassalamualaikum !



19 September 2012

What You Say #13

Assalamualaikum w.b.t






Astagfirullahalazim.

*muhasabah diri*



13 September 2012

Lama dan Baru

Assalamualaikum w.b.t



Hihi. Dah lama tak hadap laman ini.

Dah lama tak update entry baru.



Semester baru sedang dijejaki.

Semester lama telah dijalani dengan gahnya !

merepek sungguh.



Si pengantin baru.
Encik Ruzaidi  Puan Umi.
Yang pink tuh?
B2B. Ngee.


Taktau nak cerita apa sebenarnya.

Blank of idea.

Boleh?

Boleh jee.



Okbabai.

Wassalamualaikum.



Jaga Diri  Jaga Hati  Jaga Iman



30 August 2012

Cecampur

Assalamualaikum w.b.t



Semoga diri, hati dan iman kita semua sentiasa sihat wal-afiat.



Mata terkebil kebil uolls o,O

*Sambil bermain kiss terbang bersama Dekna :*



Raya? Taqabbalallahuminaawaminkum !

Lama tak post entry kan.

Malas.

Ni pun sesimple jee.



Sekarang masih menghabiskan cuti semester di Terengganu Darul Imangg.

Semester baru kedengaran memanggiil.
*Okay, tipu :\

Satu minggu lagi woi !



Okay babai.

Wassalamualaikum ;3



*kuih ini lazat*

posted from Bloggeroid

18 August 2012

Happy Eid Mubarak

Assalamualaikum w.b.t






Cepat sungguh masa bergerak kan.

Ramadhan berlalu.

Syawal berkunjung tiba.



Amalan-amalan kebaikan di bulan ramadhan jangan terus dilupakan yee.



Simple entry je ni.

Mohon maaf rerakans semua.

*maaf bukan time raya jee :')



 TAQABBALALLAHU MINNA WA MINKUM 
"may Allah accept (the good deeds) from me and you"



What You Say #12

Assalamualaikum w.b.t






Faham?



Ramadhan berlalu pergi.

Syawal telah pun tiba.

Ramadhan tahun hadapan?

Semoga dapat bersamanya lagi.



17 August 2012

Bersedekahlah dengan Bijak

Assalamualaikum w.b.t



Sila ikhlaskan hati. Jangan mahukan balasan !



Jangan niat nak menunjuk-nunjuk dekat orang lain yang kita lah yang paling budiman dan yang paling dermawan. ehh.



Sedekah secara sembunyi lagi afdhal ibarat "tangan kanan memberi, tangan kiri tidak mengetahui."



Barulah berkat harta itu di dunia dan akhirat.



Berlipat ganda yang akan kita peroleh nanti. InsyaAllah.



Senyum pun sedekah kan? (^___^)y




#SEDEKAH TIDAK MENGURANGKAN HARTA, BAHKAN MENAMBAHKAN LAGI.



15 August 2012

Kelima Hari

Assalamualaikum w.b.t



Marilah kita meng-update entry. marilah kita makan gula-gula H A C K S ! =='

Haha, giloss !



Apa yang kelima?

Demam mama hari ni dah masuk hari yang kelima.

Pagi tadi still macam tak beransur lagi.

Jalan pun terhuyung-hayang :(






Masa nak dekat raya gini ramai laa customer datang nak ambil baju.

Tapi?

Kesian dorang.

Bajunya tidak siap sepenuhnya.

Lubang butang yang masih belum dilubang.

Serta baju yang belum siap disembat.

Tapi?

Mokcik lagi kesiankan mama mokcik.



Serius, pagi tadi mama try habis-habisan nak sembat baju customers.

Tapi sekejap jee.

Mama sejuk, geletar.

Takpee, insyaAllah, sakit tuu penghapus dosa.

Kan?



"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya" #Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)



Petang tadi mama pergi hospital takut syak denggi.

And Alhamdulillah, takde pun :')



Guess what?

Malam ni tadi kami dah boleh berbual-bual dengan riangnya seperti biasa (Y)

Nampak semakin beransur demam itu lepas makan ubat hospital.

ubat klinik hari tu? entah~



Mama cakap:

"InsyaAllah, esok mama sihat la ni." :)

Hihiii like sangat-sangat !



Terima kasih semua  terima kasih Allah \(^_^)/



*memang betul, kalau keadaan terpaksa, apa yang kita tak tahu pun akan jadi tahu* ngee



13 August 2012

Kad Raya Aidilfitri

Assalamualaikum w.b.t



Ada orang kira tak berapa hari mokcik tak post entry baru? Okay, tahu takde yang kira -.-

Malam ni pun saja nak post entry nak bagitahu kat uolls semua, yang mokcik dapat kad raya uolls !
pehh, riak lagi bongkak lagi takabbur !



Hekhek, dapat kad raya ni haa, dari cik Amal.

E-card gteww. Ngee






Haa, omeyy kan? :')

Dia ni star bling bling buat doodle moodle ni.

Mokcik pun pernah buat sekali percubaan jee.

Last-last give up. #aptb

Btw, terima kasih cik Amal, mokcik suuuuka sangat !



Nak raya dah eh?

Seriously mokcik tak rasa excited langsung nak raya. Teruja lagi la tak.

Hmm, takpelah.

Mohon raya tahun ni amat bermakna buat mokcik.



Syawal nak datang.

Ramadhan macam mana?

Siapa tahu, Ramadhan ni adalah Ramadhan terakhir kita?

Jom, muhasabah semula !



#JAGA DIRI, JAGA HATI, JAGA IMAN.



10 August 2012

Demam

Assalamualaikum w.b.t



Currently in my room.



Bukan mokcik yang demam, tapi mama yang demam.

Rasa sedih tengok mama demam :(

Buat apa pun rasa tak seronok !



Malam tadi terdengar keluhan mama.

Hati ni dah rasa dahh, mesti ada something yang berlaku.

Tapi duduk diam jee dalam bilik >,<



Bangun sahur.

Tengok mama macam okay.

Lepas bersahur, mama cerita:

"Malam tadi tah kenapa tiba-tiba mama menggigil-gigil kesejukan."
"Mama tutup kipas."
"Tak pernah-pernah camtu."



Mama cerita tapi time tu macam sihat jee.

Otak ni fikir,

"Oh, mama takde pape kott. Maybe malam tu jee."



Lepas solat Subuh, mama tidur.

Mokcik pun ketiduran. Ngee ;D



Mama gerak mokcik.

"Mana surat yang nak dipos tu?"

Mokcik pun bagi.

Memang dah deal dengan mama semalam yang mama nak tolong tampalkan setem and masukkannya ke dalam peti di hadapan pejabat pos. baiknya ayat.

Alang-alang mama nak bayar bil katanya :)



Balik tuu, mama tidur lagi.

Mokcik duduk dekat mama.

Badan mama panas :(

Mama betul-betul demam !

Tapi mama tak buka puasa pun (Y)



Urut mama sikit.
Tolong pape yang patut.



Lepas Asar, nak siapkan juadah berbuka puasa plak kan.

Mama nampak tak larat.

Tapi digagahkan juga dirinya.



Mama minta tolong mokcik ambilkan serai kat tepi rumah.

Then pergi kedai wak Din belikan mama Panadol.

Oh ya, mama minta belikan tembikai jgak.

Tekak mama pahit katanya.



Syukur Alhamdulillah, selesai.



Semoga cepat sihat mama !



Iftar dengan rerakans sekolah rendah pun dibatalkan.

Kesian nak tinggalkan mama.

InsyaAllah, next time kan ada ^^V




Bila mama tak sihat, seisi keluarga ni pun senyap jee.

Macam tak sihat jgak. Hukhukk.

Jahitan mama pun banyak lagi tuu.

Raya nak dekat.



03sakit_hadith_finishsmall.png (1024×768)



* ini adalah nukilan seorang anak kepada mamanya. ngee
jangan ada yang benci okay * :')



08 August 2012

Tetap Istiqamah

Assalamualaikum w.b.t



Semoga diri, hati dan iman kalian sihat sejahtera 



Yaa, untuk berubah memang mudah lagi senang. Harapannya berubah ke arah kebaikan la yee :)
Tapi bagaimana untuk mempertahankannya?







َاَللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوْبِ, صَرِّفْ قُلُوْبَنَا عَلَى طَا عَتِك
(Ya ALLAH, Tuhan yang mengarahkan hati-hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadaMU)َ


اَللَّهُمَّ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ, ثَبِّتْ قَلْبِيْ عَلَى دِيْنِك
(Ya ALLAH, Tuhan yang membolak-balikkan hati-hati, tetapkanlah hatiku pada agamaMU)







#SEMOGA KITA DIPELIHARANYA



07 August 2012

What You Say #11


Assalamualaikum w.b.t




#DEPEND ON GOD, ALLAH s.w.t FRIENDS !^^,



05 August 2012

Oh, BASKIN ROBBINS !

Assalamualaikum w.b.t



Petang-petang puasa gini cerita pasal ice-cream plak kan. Baskin Robbins woo.
Haihh, kempunan plakk.



Eh, tak.
Ni TUTTI FRUTTI. Huwaa.


Kecoh dah kann, kalau Malaysia dapat pingat emas dalam Olympic2012 ni, kita rakyatnya dapatlah makan Baskin Robbins dengan seronoknya secara percuma ! :'O
First pingat emas tu membanggakan woo untuk Malaysia.
Mana taknya, hari-hari mokcik tengok senarai negara beserta pingat-pingat yang telah mereka kumpul, tapi Malaysia? Hmm satu haprak pingat pun takdak lagi.



Harapannya? Harapannya adalah DATUK LEE CHONG WEI yang akan berentap di gelanggang badminton pada malam nanti. ayat kemaruk nak makan eskem free.



Kena grab ni. walaupun 8 Ogos nanti tuu masih dalam mood puasa Ramadhan.
Alaaa, lepas berbuka boleh lagi. Ye dak? Haha. Dari 8.00AM till 10.00PM.




Hahaa, penat dah aihh mokcik membebel tah apa-apa ni.
Main pointnya cuma nak makan Baskin Robbins percuma je punn. jahat lagi kejam !






#GO MALAYSIA GO ! ;D



“Jom Masuk Bloglist OGOS Santai Leeza”


Assalamualaikum w.b.t





Hahai ! Bloglist again by cik Leeza. Ngee.
Cepat cepat, tarikh tutupnya 14 Ogos 2012 ni pukul 11.59 PM.



Kindly click banner kat atas tuu untuk join sekali. Heu heu.
Terima kasih ^^v



04 August 2012

What You Say #10


Assalamualaikum w.b.t


Fibox kat sebelah kanan tu unfuction la plak dari hari apa tah. Not available katanya. cepuk kang !
Kesian mereka yang nak tinggalkan kesan tapak kaki kan. Wuu bajet pemess. sila jangan marah mokcik okengg :)



Macam biasa,

#JAGA DIRI, JAGA HATI, JAGA IMAN.



"Segmen : Bloglist Ogos Permata Perjuangan"


Assalamualaikum w.b.t








Haa lama sungguh rasanya mokcik tak join segala segmen, bloglist, contest yang ada kat alam maya ni.
Hari ni nak join bloglist yang ini.



Sesiapa yang nak join gak, sila-sila lah yee click banner kat atas tu.
Btw, sampai 5 Ogos je ni. Hari ni dah 4hb Ogos. cepatnya masa.
InsyaAllah dapat kenalan baru nanti, kan? Hekhek



Terima kasih semua :)



01 August 2012

Rindu Bebudaks Nihh


Assalamualaikum w.b.t






Hmm tetibe rindu bebudaks kat TASKA QARDHAWI ni. Tempat mokcik cari rezeki dulu lepas Tamhidi sambil menunggu masuk Ijazah :)



Bila ditanya kembali,

"Nak kerja kat situ lagi tak?"



Jawapannya,

"Hehee, macam taknak jee." Jawapan qias takut ada yang terasa.



Bukan apaaa, letih woo jaga dorang ni. Last-last mokcik yang tidur. HAHA



Apa daaa, mana ada kerja yang mudah dan tak letih kan? Ish2.
Kena usaha lebih laa.



"Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan itu asalah musuh yang nyata bagimu." #al-Baqarah: 168






Okbai. Wassalam.



#JAGA DIRI, JAGA HATI, JAGA IMAN.



30 July 2012

Baru Perasan, HAMZAH IAN...

Assalamualaikum w.b.t



Hikhekk hikhekk ! gelak gedik geletiss.
Simple update je la malam ni. Kekurangan idea.



Just nak uar-uarkan, baru jee beberapa hari yang lepas mokcik perasan si encik Hamzah Ian a.k.a Mejah empunya blog TERBANG TINGGI TINGGI pernah drop comment kat salah satu entry mokcik dulu.
Gila berabad dah entry tu. Boleh plak baru perasan.



Mana taknya, mokcik tak tau plak yang dia tuu blogger terkenal gak kat alam maya ni.
ayat baik semacam jee XD
Mokcik tau dia ni siapa bila dia update post baru pasal Irine Nadia's Wedding tempoh hari.
Rupanya, memang mokcik ada terserempak la kan dengan encik Mejah ni time tuu. Hohoo
Tapi memang tak pernah plak tau yang dia pernah drop comment kat entry ni.






Agak-agak encik ingat saya tak encik Mejah? Ngee



29 July 2012

What You Say #9

Assalamualaikum w.b.t






Ehemm ! Lepas doa, tawakkal plak :)
Mokcik kemaruk nok kaweng kee??



Kbai, wassalamualaikum !



#JAGA DIRI, JAGA HATI, JAGA IMAN.



28 July 2012

Mokcik-mokcik Sukaaaaaaa

Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar diri? Apa khabar hati? Apa khabar iman?
Semoga semuanya baik-baik.



Ce teka apa yang mokcik-mokcik suka? I mean, golongan wanita dan perempuan laa. Tak tau la plakk kalau ada golongan pokcik-pokcik pun suka ni.
Haa, apa lagi kann, money clearance laaa. Huwaaa. Tak kira raya kee, puasa kee, kerja nak shopping je.
Tapi kalau mokcik sendiri, dapat window shopping pun okay dah. Tapi time window shopping ni lah time syaitan yang direjam banyak kat sekeliling. Elok taknak beli, jadi beli. Haihh.



Cuci-cuci mata kat shopping online pun best gak. Sometimes, rasa gak nak try beli atas talian ni.
Tapi cuak plak kot-kot dapat benda yang tak kena citarasa kee. Mau melolong terlolongg ;D
Selalu je mokcik batalkan niat nak beli atas talian sebab bagi mokcik ianya leceh dan rumit nak kena bank-in segalaa. meghenyah bak kata cik Amal.



Bayar bila sampai barang. Betul ke? o.O
Hari tu ada mokcik tengok iklan kat TV3. lawak dan menarik plak iklannya.
Alaa yang tuuuu



"Jangan bagitahu isteri, mak saya, adik perempuan saya bla bla bla ZALORA bla bla bla."



Tetibe menjerit.

"Arghhhhhhhhhhhhhh!"



Isteri dia jerit, orang yang hantar kasut berkotak-kotak tu pun jerit sekali.

"Arggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!?"



Takde plak iklannya kat Youtube. Semangat je cari tapi takde. Huahaha.
Tah-tah korang dah tengok tak? Ohh mokcik lambat. Malu !



Okaylah, CEKIDAUTT !
Korang yang tahu pasal shopping online yang ni, jangan gelakkan mokcik yee.
Mokcik ketinggalann. Lalala~ --'



Apa-apa pun, jangan membazir okengg. Apa yang dah ada dan yang masih berguna guna jee lagi.
Nasihat untuk diri sendiri. Ngee.



"Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya." #al-Isra': 27



6a00d8341e626f53ef0115712117e1970c-800wi.jpg (800×551)



"Sesungguhnya orang yang paling baik antara kamu adalah orang yang paling baik budi pekertinya." #Hadis riwayat al-Bukhari.



27 July 2012

Teringat Masa Lalu

Assalamualaikum w.b.t



Suddenly kann, rasa nak ingat balik jee semua kenangan yang lepas. Dari keluar dari rahim mama macam lah ingat kejadian time tuu sampailah umur nak dekat doploh tahun ni. Macam-macam nyeeee :O



Dulu masa titeww tecik tecikk, masa tadika, titeww manja gler dengan mama. sekarang pun ! Mana mama abah pergi dating, mesti nak ikut. Jangan berani tinggal, kalau tak, memang habis rumah ni titeww kerjakan. Kesiann.
Tapi selalu je kena tinggal. Uhukhukk XD
Paling tak tahan bila mama suruh abang tarik mokcik biar mokcik jangan kejar mama bila mama keluar.
Sedih woo time tuu. Rasa macam anak tiri la plakk -.-



Haa kenapa mama tak bagi ikut? Sebab, nanti anak perempuan dia seorang ni, macam-macam mintak.
Habislah duit mama kann. Muehehee






Darjah satu sampai darjah enam sekolah nye agak jauh dari rumah. Banyak orang pelik, kenapa tak sekolah dekat rumah tu jee? Hmm, entah la kann. Sekolah rendah, mokcik sekolah private.
Takmau cerita panjang ahh kat sekolah rendah. Sebab semua kenangan bushuk-bushukk jee, kanak-kanak :'P




Lepas habis darjah enam plak kan, mokcik masuk sekolah asrama. Takdelah jauh sangat dari rumah.
Mokcik tak nak tahu duduk asrama. Nak ulang-alik jee. Tapi mama tak kasi. Sedih !
Lama-lama okay je pun. Sampai form 5 gak kan. SPM segala semua kat sekolah tu.



Orang cakap, zaman sekolah menengah lah yang best kan? Memang punnn !
Kenangan pun semua best.



Cantek kan mokcik? Muehkehkehh
Buddies sayams mokcik ;3


Satu je la gambar kat sekolah menengah yee. Segan plak nak letak bebanyak sebab muka mokcik semua jahat nakal. Nanti korang semua terkejut. Gelak lagi !



Sementara tunggu result SPM, sempat lagi cari rezeki, belajar kereta dan lain-lain.
Dah dapat result SPM, Alhamdulillah :) ohh, ada satu kenangan gak kat sini ;) Banyak je kenangans lain.



Tunggu result UPU plak. Dapatlah further study kat IPTA Nilai, Negeri Sembilan.
Syukur, lagi pun tak jauh dari rumah. Ngehhh. Sambung Tamhidi @ asasi kat situ.
Kat situ pun banyak glerr kenangan tak terkata. Kenangan yang best, yang tak best, yang tah pape, kenangan yang buang masa pun adee =='



Mokcik terlebih feeling sampai tertidoo
@USIM'sPavilion, JamuanRaya2010


Ingat lagikah ini detik?
Munazoroh with ustazah Minaa.


Habis program Tamhidi, continue plak with the Degree kat tempat yang sama. Tetap bersyukur, Alhamdulillah, sampai ke hari ni :') tapi sekarang tengah cuti la kann.
Kenangannye jgak pelbagai.



Segak aihh depaa nihh. Kehkehh
Maaf, kurang jelas !



Kadang-kadang rasa nak kembali jee kat zaman hingusan shrott, shrooot.
Tapi tak mungkin ^^,







Tak semua "kenangan" dapat diceritakan di sini. Hikhikk






#SEMOGA BERJAYA SEMUA.



25 July 2012

Cerita Hati #ehh?!

Assalamualaikum w.b.t



Lama plak rasanya tak taip entry baru kann. kot kot laa ada yang rindu. Hew heww.
Apa plak mamun mokcik muda ni nak update pasal cerita hati? Wakaka.
Sekali nak update, Cerita Hati plak keluar. Ngehh.



Ada sorang ni pernah tanya mokcik,

"Takde entry yang sedih-sedih kee? Gaduh-gaduh kee? Semua happy jee."



Haha, apa punya soalan la kann. Err, bagi mokcik, yang sedih, yang gaduh, buat apa nak kongsi dengan orang ramai kan?
Kongsi benda-benda yang seronok, yang gembira lagi damai kott for me. Kan?



Panjang plak muqaddimah. Orang nak cerita Cerita Hati yang tak berapa nak hati laaa.
Okess, sila fokus !






Kisah bermula pada tutt haribulan tutt pada tahun tuttt jgak haha bertempat di menara gading, tempat mereka menuntut ilmu -.-
Kisah berlaku antara seorang jejaka dan seorang jejaki XD dan orang-orang di sekeliling mereka berdua.
Si jejaka bernama Leman dan si jejaki bernama Joyah.



Leman berkenalan dengan Joyah menerusi alaa social network tuu Facebook yang tak berapa nak buku.
Mula-mulanya si Joyah jual mahal. Bila nampak usaha lebih sikit si Leman mulalah cair. elehh, sikit je pun usahanya. Haihh.
Berterusan dengan aktiviti tukar-menukar nombor telefon bimbit.



Dorang dua ni mesej jee pagi petang siang malam tak kira kuliah kee, tutorial class kee, janji mesej !
Caring la kononn setiap masa.
Joyah taknak "declare" dengan Leman tu. Takut terkena lagi katanya. Lelaki susah nak cari yang serius o.O



Sampai satu tahap, si Leman macam mendesak Joyah agar menerimanya dalam hidupnya. ayat budak sastera.
Tapi si Joyah tetap berkeras tak mau terima Leman sebagai seseorang di dalam hatinya. Kawan sudah la kan. Hee.






Si Joyah pun tak tahu nak bagi jawapan apa kat Leman.
Akhirnya Joyah kongsi cerita pasal Leman dekat roommate dia, Senah, sebab Senah sekuliah dengan Leman.
Kira kenal jgaklah rupa bentuk, perangai mangai Leman anak pak lebai tuu. Hoi !



Si kawannya tu pun, cerita sikit pasal Leman sebab Joyah memang tak kenal pun siapa si jejaka tu.
Al maklum, kelas pun lain, kuliah pun lain, course pun lain tau ! Kahkahh.
Acano laa Leman boleh kenal, usha Joyah pun Joyah tak tahu. takut woo, kalau ada orang stalk kita dari jauh. Hikhokk.



Pada suatu hari, tercetuslah pen-declare-an antara jejaka dan jejaki tersebut.
"Couple" laa word yang sesuai untuk ini. Tapi couple yang tak sah antara jejaka dan jejaki ajnabi.
Suka lah hati Leman sebab dapat Joyah. Joyah ni kira hot setapp gak laa. geli mokcik !
Mau tak untung Leman dapat Joyah. Ramai lelaki nak try Joyah tu. Dia jee yang tak layan.



Sebulan pertama semua indah dan mendamaikan.
Kalau boleh, tiap hari nak jumpa. Terserempak kat kafe, berselisih kat kampus pun okay dah bagi dorang ni.
Tiap malam plak, rasa macam nak keluar berdua jee. Apa nak jadi pun tak tahu.



Hubungan dorang ni tahan berbulan gak laa. Tapi tak sampai setahun punn. Wkwkwkw.
Leman mula tunjuk tembelang dan berangnya terhadap Joyah.



Naik menyampah si joyah terhadap si Leman.
Dahlaa banyak duit dia habis sebab Leman. Masa lagi terbuang dengan perkara maksiat.
Sebab tu la dulu dia tak percaya sangat dengan kata-kata Leman.
Akhirnya nanti, pasti ada sesuatu. Hmm :(



Nak buat acano. Nasi dah jadi bubur nasi. Hati dah terlanjur sayang. Dan sekarang mulai membenci plak Joyah terhadap Leman.
Ditatapnya pesanan-pesanan ringkas leman dahulu.
Diingatnya kembali janji-janji sengal Leman terhadapnya.

"Lelaki memang banyak yang tak guna !" Getus dan marah hati Joyah.



Sangat sukar lagi sulit Joyah nak buat keputusan pasal hubungannya dengan Leman.
Orang-orang di kiri kanannya, tepi depan tengah belakang semua pun dah tahu pasal hubungan dorang.
Padahal nak hancur berantakan dah hubungannya. Haihh.



Menyampah dan meluat dengan itu, Joyah amek keputusan nak putus !
Walaupun hati dah terlanjur sayang cinta tapi dia tak nak dah teruskan.
Asyik bergaduh jee. Takde lagi yang mendamaikan. Hewhwww.



Konon si Leman susah nak lepaskan si Joyah.
Masih nak tunjuk keprihatinannya dia terhadap Joyah. Pada hal, hampehh !



Mereka pun putus hubungan yang tak sah.
Alhamdulillah, Joyah buat keputusan yang bijak.
Bukan lagi keputusan ikut nafsu macam permulaan perkenalannya dengan Leman. Ish2.



Hujungnya, PATAH SEJUTAHH ! Kehkehh *gelak baik*



Sekarang Joyah cuba untuk jadi yang yang terbaik untuk bakal zauj-nya nanti.
Tak mau lagi, kejadian seperti itu berulang.
Dia sangat sedar, rahmat Allah itu sangat luas dan besar untuknya.
Kasih sayang ibu bapanya, adik-beradiknya, dan tetemansnya lagi ikhlas berbanding dengan Leman.
Tiada lagi Leman dalam hidupnya.






Semoga anda semua terhibur dengan kisah Cerita Hati mokcik yang tipu lagi rekaan ini.
Takde kena-mengena dengan hidup mokcik dan pokcik dan mereka yang lain.
Jangan ada yang terasa hati yee.
Sekian terima kasih :')



#JAGA DIRI, JAGA HATI, JAGA IMAN !