Si Manis

15 March 2012

Kan dah kata, belajar agama tu seronok !

Assalamualaikum w.b.t


Ya, mokcik dah lama tak kemaskini lagi update ini laman.
Ada nampak sawang ke? Sarang labah-labah?? HAHA???
Mungkin ada debu-debu habuk.

"Sila lap debu tersebut, kalau tidak, screen anda juga turut berdebu" =='


Macam biasa setiap semester di IPTA ni mokcik mesti akan belajar subjek agama.
pada hal baru dua semester. Ohh, I mean, kan sebelum ni mokcik Tamhidi a.k.a Asasi kat sini jgak.
Bukan satu, bukan dua. Tapi entah berapa. Tak terkira dek mokcik. tipu je lebih :p

Haa untung tahu belajar agama ni.
Kalau kat sini kitorang belajar subjek-subjek agama dalam Arabic Language.
Memang banyak faedahnya.
Tambahan pula, seronok !

Jangan ingat dengan subjek agama yang kita belajar masa sekolah-sekolah dulu dah cukup sampai kita dewasa.
Sampai kita berketurunan bergenerasinya. InsyaAllah, dipanjangkan umur. itu pun kalau masih ingat. Kui3


Bila kita belajar dan mendalami ilmu agama ni, surely kita dapat tambahkan ilmu di dada kan.
Haa, ilmu tu jangan ada kat dalam buku je. #sentiasa mengingati dan perbetulkan niat#


Since kita dah tahu tentang sesuatu tu, jangan terus lupa atau pun hanya ingat dengan motif nak masuk Dewan Periksa. IPTA's students kat sini jawab periksa dekat dalam Stadium. Apa kesah?? Huwaaa
Praktik dan amalkan apa yang telah kita peroleh tu.
Dan terus berdakwah.


Dakwah kat sini bukanlah semata kita pergi ke masjid, surau atau mana-mana tempat untuk berdakwah dengan gahnya kepada orang di luar sana.
Mungkin kita belum cukup arif untuk melakukan seperti itu.
Bila sudah bersedia, silakan :)


Tapi sudah pastinya kita boleh "berdakwah" dan menyeru kebaikan kepada orang yang betul-betul kita kenal, betul-betul kita rapat.
Saling ingat-mengingati la kan?
"Amru Ma'ruf, Nahi Munkar !"


Apa yang kita tahu, sampaikan plak kat mereka yang tak tahu.
Ya, sesungguhnya Allah Lebih Mengetahui^^


----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lepas solat Maghrib tadi mokcik baca Surah Yusuf beserta terjemahan la kan.
Sangat indah kisah nabi kita ni.
Jika dihayati dengan lebihnya, insyaAllah laaagi indah :')

4 Comments:

amal said...

mokcik terbaikkkkk ! LIKE LIKE LIKE!

btw, ilike this statement so much
IPTA's students kat sini jawab periksa dekat dalam Stadium

kau ada/mampu ? Hhaha :'D

shieraridwan said...

hihiiii malu mokcik ! ;p

tula pasal, stadium !

Maria..... said...

haha,nice entry...mmg best klu dpt belajar agama,sem ni sy ada amik satu elektif bebas ,subjek teori amalan perniagaan Islam....syok dengar ustaz bercerita pasal agama,segar mata...dr xtahu ape2,dpt jugak ilmu ..

yup stuju ngan statement kamu 'Jangan ingat dengan subjek agama yang kita belajar masa sekolah-sekolah dulu dah cukup sampai kita dewasa'..betul tu..mmg da bljar agama dkat skolah menegah dulu,tp xcukup ilmu nak survive life kt ni ngan dunia skrang yg makin lama makin mencabar...kna update slalu ilmu ni pas tu prktikkan..^^

shieraridwan said...

betul betul. dunia sekarang semakin mencabar.

bila dpt ilmu, jom kte praktikkan sama sama~ hihii